tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kuinka valitsen oikean koon kaavasta?

Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan koon valinnasta sekä väljyysvaroista liittyen kaavoihimme.

Kaavoissamme on kokotaulukko, jonka mukaan kaavat on sarjottu. Nämä mittataulukon mitat ovat keskiarvoja aina tietyltä kohderymältä (naiset, lapset sekä miehet).

Kaavoissa on aina lisätty tai vähennetty väljyysvaroja, riippuen mallista. Siksi mittataulukon ry  mitta saattaa poiketa kaavasta mitatusta mitasta.

Naisten kaavat on sarjottu n. 168 cm pitkälle naiselle ja miesten kaavat on sarjottu n. 175 cm pitkälle miehelle.

Kaavat sarjotaan tietyllä taulukolla ja näin ollen harvalle sopii kaava sellaisenaan. Ovathan ne mittataulukon mitat vain keskiarvoja monesta henkilöstä.Lasten kaavoissa koko valitaan ensin pituuden mukaan, eli lähinnä sitä pituutta mitä lapsesi on. Jos lapsesi on esim 94 cm pitkä, tarkista ensin pienemmän kaavan (eli 92 cm) mitat. Useimmiten isommalla kaavalla (tässä tapauksessa 98 cm) saattaisi olla iso. 

 Jos teet yläosaa, mittaa lapsesi rinnanympärys ja vertaa sitä kaavaan. 
Jos olet tekemässä esim. paitaa joustavasta kankaasta ja haluat siitä lähestulkoon vartalonmyötäisen, kaavan ympärysmitta on silloin lähes sama kuin rinnanympärys. 


Kun oikea koko on valittu edellä mainituilla ohjeillla, muutama mitta kannattaa vielä tarkistaa ennen lopullista päätöstä kaavan koosta(olemmehan kaikki eri kokoisia ja muotoisia). Voit myös käyttää verrokkina jotain sopivaa vaatekappaletta jos sen jousto on samanlainen.

- Rinnanympärys (A)
- Vyötärönympärys (B)
- Hihan pituus (V-Y)
- Selän pituus(O-P)
- Olan leveys (U-V)

Entäpä sitten alaosan koon valinta. Lasten kaavoissa jälleen koko valitaan lapsen pituuden mukaan. Alaosissa (esim. housut ja legginsit) joustoa tarvitaan myös pituussuunnassa, ei pelkästään leveyssuunnassa. 

Esim samalla legginsi kaavalla et välttämättä voi tehdä merinovillasta sekä trikoosta. Trikoo yleensä joustaa joka suuntaan, kun taas merinovilla vain leveyttä. 


Alaosan kokoa valittaessa otetaan seuraavat kriittiset mitat:

- Vyötärönympärys (B)
- Lantionympärys (C)
- Jalan sisäpituus ( X-U)


Tässä mittojen otto vielä kuvana. Kuvasta näet mikä mitta otetaan mistäkin kohtaa. 

Jos otat itseltäsi mittoja, suosittelen ottamaan toisen avuksi. 
Mitat otetaan alusvaatteiden päältä ja ne ovat vartalon kiinteitä mittoja. Jos otat mittoja esim housujen, legginsien tai paidan päältä, mittaus tulos vääristyy.

Voit ladata verkkokaupasta mittojen ottoa varten taulukon, jossa on eritelty mistä mitat otetaan. Tilaa on myös omille mitoille.


No entäpä sitten ne aikuisten kaavat. Aikuisten kaavoissa on myös tarvittavat väljyysvarat mukana, mutta toinen haluaa slimmiäkin slimmimmän ja toinen väljääkin väljemmän.
Aloitetaan ottamalla seuraavat mitat. 

Yläosan kokoa valittaessa otetaan seuraavat kriittiset mitat:

- Rinnanympärys (A)
- Vyötärönympärys (B)
- Lantionympärys (C)
- Rinnan alta oleva mitta (E)
- Olan leveys (U-V)

Alaosan kokoa valittaessa otetaan seuraavat kriittiset mitat:
- Vyötärönympärys (B)
- Lantionympärys (C)
- Jalan sisäpituus ( X-U)

Vertaa mittojasi kaavassa olevaan mittataulukkoon. Huomioi koon valitsemisessa käytettävä materiaali (joustavuus) sekä oma mieltymyksesi vaatteen väljyysvaraan. Voit verrata myös johonkin sopivaan vaatteeseen. Mittaa aina useampi mitta itsestäsi ja vertaa taulukkoon. Yhteen mittaan ei kannata luottaa =)
Joustaville kankaille tarkoitetut kaavat voit myös mitata kaava-arkilta. 


Harvat kaavat sopivat kenellekkään sellaisenaan. Monella saattaa mittataulukon mukaan koko olla esim 40-38-46 (ry-vy-ly) eli monta eri kokoa. Rinnoille saat lisää tilaa tekemällä FBA:n. Tässä yksi ohje siihen


Jos mietit kahden koon välillä, valitse pienempi jos haluat ihonmyötäisen.
Useimmissa kaavoissamme on miinusväljyyksiä, johtuen joustavista materiaaleista sekä ihonmyötäisistä malleista.


Kaavamme ovat ns. normaalia mitoitusta.
Nämä mittaohjeet toimivat vain meidän kaavoille.


Yllä olevassa kuvassa on naisten paitakaavan Hilkka malli. Hilkka on peruspaita trikoolle pitkillä hihoilla. Koko on valittu käyttäjän ry:n mukaan ja huomioitu kankaan joustavuus. Valitsimme koon 40 kaavasta. Paita ei kiristä eikä purista ja on miellyttävä päällä.

Jos vaate kiristää ympäriltä, syö se samalla pituutta. Vaikka paidan mitta olisikin 60 cm, liian pieni kaava tekee sen että paita nousee ja kirraa monesta kohtaa ja nousee koko ajan ylemmäs.Toiset kankaat joustaa enemmän kuin toiset. Vaikka puuvilla-elastaani suhde olisi kankaassa sama, saattaa se käyttäytyä aivan eri tavalla. Trikoo ja joustocollege myös joustavat eri tavalla.
Samalla kaavalla, samalla koolla ja kahdesta erilaisesta kankaasta tehdessä lopputulos on eri.

Suosittelenkin testaamaan myös kankaan jouston. Voit sen toteuttaa seuraavasti: mittaa etukappaleen kaavasta valitsemasi koko ja venytä kangasta kainalosta kainaloon. 
Jos haluat ihan ihonmyötäisen mallin ja rinnankohdalta istuvan, saatat tarvita miinusväljyyttä jopa 4 cm verrattuna ry mittaan.

Joustavat kankaat kyllä venyvät, mutta esim. kädentiellä ja selässä liika miinusväljyys saattaa olla huonoksi. Kangas pyrkii vetäytymään sinne missä sen ei tarvitse olla pingotettuna (vaakarypyt).


Tässä hieman suuntaa-antavia väljyysvaroja joustaville kankaille.
Nämä mitat pohjautuvat ainoastaan omaan kokemukseeni sekä huomiooni kun joustavista kankaista olen ommellut. Nämä eivät siis ole kiveen hakattua tietoa =)

Ihonmyötäinen malli = -6-2 cm
Istuva muttei kiristystä ollenkaan =  -2-0 cm
Hieman väljä = 0-4 cm
Väljä = 4-8 cm
Laatikko = 8-12 cm